Ännu en vecka på Kansas City Girl´s Home har passerat. Den började (enligt amerikansk almenacka, de skriver ju veckan från sön-lör) med "time saving" i söndags den 9 mars. Alltså ställde vi fram klockan och fick sova en timme mindre :( Men det positiva är att vi nu endast har 6 h tidsskillnad till er hemma i Sverige :) 
 
På söndagkvällen kl 23.00 drog vi på lite spontan pannkaksfrukost/kvällsmat på IHOP (OBS! inte kyrkan IHOP utan restaurangen International House Of Pancakes) med några i personalen.
 
Utanför IHOP kl.23.10, eftersom deras pannkakor ska vara som bäst "in the middle of the night"
 
Stacey, Erica och Klara
Tyler, Sara och Keri
 
Vi beställde in amerikanska pannkakor med kanelbullefyllning (eftersom några av tjejerna på hemmet tipsat om dessa) och blåbärspannkakor.
 
Portionerna var dock tillräckligt stora för att ha kunnat mätta en svensk medelstor barnfamilj, vi fick därför fråga om en "doggybag". Att fråga om en "doggybag" i USA kan medföra en del skratt visade det sig. Amerikanerna sade att de typ bara säger så i filmer och att de trodde att Klara syftade på en liten svart hundbajspåse! Men servitrisen verkade fatta vad hon menade och gav oss varsin låda att lägga hundbajset... ähh, jag menade pannkakorna i. Slutet gott allting gott! 
 
På onsdagen jobba vi skift från kl 14-22. Måndag-onsdag kväll denna vecka var det gudstjänst från kl 19-21. Pastorerna här på hemmet turades om att predika och sedan fanns det tid för tjejerna att få förbön och lovsjunga. Även vi fick vara med och be för tjejerna genom att lägga handen på dem en och en, något vi längtat efter att göra men inte riktigt vågat tidigare. 
 
På sista mötet (i onsdags) fick tjejerna en överaskning efter mötet. Föreståndarna Mrs Kristi och pastor Rich hade köpt "Dunkin Donuts". Det gick ett jubel genom matsalen när tjejerna fick veta det och de såg helt lyckliga ut när de satt där och åt sina donuts. De får bara en sötsak i veckan så det är något alldeles extra när de väl får det.
 
 
Fredagen denna vecka var en speciell dag som vi är oerhört glada att vi fick vara med om. Det var "completionday". Fyra tjejer tog examen från Kansas City Girl´s Home. Dessutom skulle resten av tjejerna på "pass" (alltså de får åka hem eller så kommer föräldrarna på besök). Beroende på hur länge de har varit på hemmet och vilken level (nivå) de är på så får de olika långa "pass". Kl 19.00 skulle det först vara completion-ceremoni då de utexaminerade tjejerna fick sina diplom och sedan skulle det serveras fika för alla tjejerna och deras föräldrar. Allt detta innebar ett väldigt putsande och fejjande under torsdagen och fredag förmiddag. Vi fick hjälpa Mrs Mandee i köket.
 
Det skulle bjudas på några av tjejernas favoriter: brownies, strawberry shortcake och cherry pie. Dessutom fick vi vara med och baka cornbread till lunch. Det var väldigt kul att få baka saker som man inte är så van att baka.
 
Det kanske låter som att vi bakade allt detta på egen hand, men det var inte så komplicerat. För det första så fick vi hjälp av några av tjejerna och för det andra så köper man alltid färdiga påsar med kakmix här i USA när man ska baka och tillsätter bara ägg och smör. Lätt som en plätt! 
 
Kvällens desserter, vilka serverades med vaniljglass, vispgrädde och jordgubbar
 
Completion-ceremonin på kvällen var väldigt känslosam, det var vi inte riktigt beredda på. Vi fick höra en del av hur var och en tjejerna som utexaminerades hamnade på Kansas City Girl´s Home och vad som var orsaken. Det var tuffa historier och många av föräldrarna grät en skvätt när de tänkt tillbaka på tiden som varit och på den fantastiska förändring som skett. För det har verkligen skett en enorm förändring i dessa unga tjejers liv, det kan vi också se. 
 
Senare på kvällen när ceremonin var slut, alla gått hem och minsta smula shortcake var uppäten var vi några i personalen som stack iväg till "Yogurtini".
 
 
Yogurtini är ett glasscafé med frozen yoghurt där man själv får välja mellan ca 15 olika glassmaker, ofantligt många sorters topping och sedan väger man sin bägare och betalar efter vikt.
 
 
 
Klara tyckte att detta var HIMMELRIKET på jorden! Hon skulle kunna flytta in och bo på Yogurtini. Hoppas, hoppas att det kommer till Sverige!! 
 
Lördagen den 15/3 kl 10.00 drog vi iväg ner till centrum för att äta frukost och sedan gå på museum. Förutom oss var det två av tjejerna, samt kollegorna Ms Rachel och Mrs Kandi. 
 
 
Vi åkte till ett amerikanst "diner" som hade originalinredning från 1950-talet, inklusive jukebox, och åt en riktigt amerikansk frukost. 
 
 
"The jukebox"
 
Det var scrambled eggs, hash browns, bacon, toast och buttermilk pancakes med lönnsirap och smör. Mums!
 
 
 
Vi blev fullständigt förälskade i detta ställe och det kändes som att vi var med i en gammal amerikansk film. "Synd bara att servitriserna inte hade rullskridskor", sade Erica efteråt och Klara instämde. Det hade varit pricken över i:et, men kanske inte så lätt att arbeta i.
 
Efter det drog vi vidare till Nelson Atkins Museum. Det är ett gigantiskt museum här i Kansas City som har tavlor och historiska från Europa och USA från 1200-talet och framåt. 
 
Nelson Atkins Museum
 
Vi strosade runt där i några timmar och gick sedan ut och tog kort med några gigantiska badmintonbollar som nästintill har blivit något slags landmärke för Kansas City.
 
 
Sedan drog vi vidare till Starbucks. Där beställde vi varsin dryck och satt och njöt av solen, det var ca 18 grader i luften! 
 
Idag vaknade vi, tittade ut genom fönstret och såg snö! Det är så konstigt detta bipolära väder, igår var det +18 och idag snöar det. Vi skulle ju ändå till kyrkan så det gjorde inte så mycket att det var dåligt väder. I Evangel church var vår egen föreståndare pastor Rich gästpredikant. Det tyckte vi var lite extra kul! 
 
 Gudstjänst i kykan "Evangel"
 
På eftermiddagen idag har vi mest tagit det lugnt. Vi laddar inför nästa vecka då vi ska jobba 4 st "overnight shift" på raken. Be gärna för att det ska gå bra och att vi ska kunna hålla oss vakna. Förövrigt så börjar vi vänja oss mer och mer vid det amerikanska livet och vi trivs fantastiskt bra! Vi känner verkligen att det är här Gud vill att vi ska vara. På onsdag har vi ju varit här i en månad och tiden har verkligen flugit förbi. Vi ser med stor glädje och förväntan fram emot allt som vi kommer få vara med om resten av denna praktik.
 
So long. Ta hand om er! 

5 kommentarer

Julia (Ichtus)

17 Mar 2014 04:41

Jag vill glädja er med att det typ finns Yogurtini i Sverige, fast det heter nåt annat..bla Chillbox.. I alla fall i Stockholm :) Så välkomna hit sen :)

Svar: WOW, det låter toppen det! Tack för tipset Julia, det får vi kolla upp! Kram
livetikansas.blogg.se

Anonym

17 Mar 2014 07:55

Hej svejs från lisbeth. Ta väl vara på tiden som är kvar den går ju så fort. Jag väntar att höra er berätta.många förböner följer
Er jag vet . Hälsningar från ett soligt göteborg

Karin B

17 Mar 2014 12:04

Hej på er! Låter så spännande med era upplevelser i Kansas! Nya bekantskaper, mat, kultur och klimat. Gott att höra att ni känner att ni hamnat rätt! Leo var i Örebro igår och fick hänga med på en pianoclinic på Kävesta. Han var helnöjd efteråt! Fam Lönnberg servade honom förnämligt med skjuts och logi.Våren är på väg här men det blåser snålt idag. Njut av er tid i Kansas! Kram Karin

Svar: Hej! Vad kul att höra från dig! Ryktena har spritt sig ändå till USA att Leo är på Närkemarker. Kul att han fick vara med på Kävesta! Det finns många duktiga musiker där. Här är våren också på väg, men vädret skiftar väldigt. Naturen här är inte så jätte kul och framför allt Erica (men även jag) saknar närheten till havet, eller någon form av vatten överhuvudtaget. By the way: många här är ABBA-fantaster och tyckte det var väldigt kul när jag berättade att jag hade en moster som är med i ett ABBA-coverband. En liten parantes :D Ha det gott och hälsa resten av fam. Bengmark. Kram Klara
livetikansas.blogg.se

Clara Vennman

17 Mar 2014 13:52

Låter härligt!

Svar: Hej Clara! Kul att även du läser vår blogg. Jag hade de väldigt bra och njuter av varje stund här i det stora landet. Hoppas att ni får det riktigt trevligt på släktkalaset. Kram, Erica
livetikansas.blogg.se

Lisbeth nyqvist

24 Mar 2014 20:37

grattis!grattis! Från mormor. Vi är många i Sverige som följer er med förbön kramar till båda två

Svar: Tusen tack Mormor! Jag hade en fantastisk dag. Det är gott att höra att ni är många som ber för oss och tjejerna. Ta hand om dig, många kramar från Erica.
livetikansas.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej